Blog

Badanie NDT dla przemysłu spożywczego

05.01.2024

Dla branży spożywczej: Przeprowadzamy test szczelności i integralności zbiorników na mleko, sok, czekoladę i inne produkty spożywcze.

Dzięki naszemu testowi  możemy wykryć wszystkie wady, nieszczelności lub pozostałości po produkcie we wnętrzu zbiornika.  Nasz test integralności ujawni wszelkie wady i defekty w powierzchni suszarki na mleko. Pokaże też czy na powierzchni zbiornika występują inne ciała stałe, które mają negatywny wpływ na jakość wytwarzanego produktu.

Po wykryciu wad na powierzchni  otrzymujecie Państwo od nas raport oraz sugestie co do naprawy tych wad.

 

Inspekcja NDT zbiorników, silosów czy kadzi może wykryć wady nie tylko wpływające na jakość produktu umieszczonego w jego wnętrzu ale i na trwałość całego zbiornika.

 

Dzięki wykorzystaniu naszej metody “testu ryboflawiny” możemy ujawnić nieścisłości podczas mechanicznego czyszczenia CIP a techniki dostępu linowego umożliwią przeprowadzenie badania w każdym rodzaju zbiornika. 

 

Bezpieczeństwo żywności jest najważniejsze – test ryboflawiny na każdej powierzchni.

 

Producenci żywności stawiają duży nacisk na bezpieczeństwo i jakość swoich produktów, ochrona konsumenta jest priorytetem dlatego przeprowadzenie testu sprawdzającego jakość zbiorników.

 

Biofilm może powstać na każdej powierzchni w firmach z branży spożywczej, nawet te powierzchnie, które wydają się czyste mogą być skażone bakteriami i być zagrożeniem dla wytwarzanego produktu.

Dzięki naszej metodzie wykrywania biofilmu na Państwa linii produkcyjnej będziecie mieli jasność gdzie należy skierować siły do wyeliminowania problemu.

Jest kilka źródeł problemu, poniżej przedstawiamy kilka z nich:

  • Cykl Produkcyjny
  • Zbiornik bądź silos/ nieszczelna powierzchnia
  • Niesprawny system czyszczenia CIP
  • Suszarki
  • Rurociągi

 

Dlaczego biofilm jest niebezpieczny, czemu powstaje i jak go usunąć?

Na wstępie odpowiedzmy na pytanie co to jest biofilm – jest to skumulowanie bakterii i mikroorganizmów na jakieś powierzchni. Co gorsze, jest on trudny do usunięcia.

W mleczarniach występują idealne warunki do powstawania bakterii i grzybów (wilgoć, wysoka temperatura i duża ilość wartościowego pożywienia). W momencie namnażania się tych organizmów, zaczynają one wspólnie produkować substancje polimerowe, które wpływają na ich przyklejanie się do wszystkich powierzchni oraz do siebie. 

Dzięki naszej metodzie jesteśmy w stanie wykryć wszystkie skażenia powierzchni na całej linii produkcyjnej a zwłaszcza w zbiornikach czy silosach. Dzięki połączeniu najnowocześniejszej technologii oraz naszemu doświadczeniu jesteśmy w stanie szybko przeprowadzić badania powierzchni zbiornika i silosu.

Cały proces naszego działania jest raportowany, wszystkie odkryte wady zostaną opisane i przedstawione osobie odpowiedzialnej za jakość w Państwa firmie.

Gdzie najczęściej znajdziesz bakterie i wirusy?

Najczęściej bakterie możemy wykryć w takich przestrzeniach jak: narożniki w zbiornikach, pęknięte spoiny, uszczelki, zawory, wymienniki ciepła czy zużyte powierzchnie silosów.

Podchodzimy kompleksowo do wykonania zadania, po wykryciu wad w szczelności zbiornika przedstawiamy raport a następnie dokonujemy naprawy.

Sprawdź naszą jakość, zadzwoń i umów się na darmową konsultację!

 

Badanie NDT dla przemysłu spożywczego

Realizacje

Zjednoczone Emiraty Arabskie Montaż ekranu LED

Zjednoczone Emiraty Arabskie

Czytaj na blogu

Przeglądy zbiorników ppoż Zgodnie z zaleceniami producentów, rutynowy przegląd zbiornika należy przeprowadzać co najmniej raz w roku. Zgodnie z normą […]

Zobacz więcej

Co to jest badanie NDT? Badania wizualne spoiny bądź powierzchni materiału, najczęściej metalowego nie wywołującego na nim zmian użytkowych. Przy […]

Zobacz więcej
Badania NDT

05.01.2024

Gdzie montujemy siatki zabezpieczające elewację? Alpiwork realizuje zlecenia w Łodzi, Poznaniu, Warszawie i Wrocław. Ze względu na jakość naszych prac […]

Zobacz więcej